ROVDJUR

 

Le Carlsson Varg Kolmården

©Foto: Le Carlsson .

Jag är kvalitetssäkrare av rovdjursrapporter och besiktningsman för rovdjusskadade tamdjur åt länsstyrelserna i G-K och L län, min uppgift är då att försöka reda ut vad har folk sett eller hur har det skadade djuret i hagen skadats. Rovdjur eller något annat? Samla in teknisk bevisning där så är möjligt, bilder på vad man sett, hårstrån eller spillning som kan DNA-bestämmas för att komma in på individnivå och kanske få grepp om hur många lodjur vi har i södra Sverige. Vargar är vanligtvis på resande tass och rinner genom landskapet med ca. 20-25 km fågelvägen per dygn.
Jag började mer målmedvetet intressera mig för rovdjursrapporter och rovdjursspår omkring 1990 och sedan dess har jag ”avlivat” 128 lodjur och 87 vargar genom att kontrollera vad folk säger.
Vargrapporter i södra Sverige är oftast inte varg. När man ser ett varglikt djur på avstånd, är det ofta Sibirian husky, gråhund, jämthund eller schäfer eller olika korsningar av dessa hundar. Sibirian husky är en rymningsbenägen hundras och drar ofta runt långa sträckor på egen hand. Rapportören hakar ofta upp sig på att svansen hängde ner och då kan det ju inte vara Sibirian husky eller gråhund för de har ju svansen i en rulle på ryggen. Bilderna på denna sidan visar att så inte alltid är fallet.

Le Carlsson

Mer rovdjursrapporter på
www.lecarlsson.se

 

gråhund gråhundspår

©Le Carlsson Gråhunden Flicka. Mulatorp Skåne. Spår av gråhund tik. Mulatorp Skåne.

©Le Carlsson Hundspår rapporterade som möjliga lospår. Fanns spår från 2 hundar, detta från den större. Runda, tunga tassar. Bostorp. Hos grannen fanns likadana spår i snön, och i hundgården, en Leonberger.

©Le Carlsson Mor och dotter, Sibirien Huskytikar i Piskabacken Ronneby. En Sibirian Huskytik,vid namn Kruska, från Marieholm norr om Lund, rapporterades som varg när hon befann sig ca. 50 m från sitt hem.

©Le Carlsson Vargrapporten i Jämjö. Korsning mellan schäfer och Belgisk vallhund. Tervuesen, en sprallig fyra- årig tik som var på rymmen kvällen den 1 feb.2006.