HOLKAR FÖR UGGLOR, KNIPA OCH STORSKRAKE

Bild 11. Holk för kattuggla. Tvärslåar fästa på sidorna är ett komplement till ribban i bakstycket och gör det att lättare justera in holken vid uppsättningen. Holken på bilden har suttit uppe i sjutton år!

Brädholkar kan även tillverkas till kattuggla, pärluggla, storskrake och knipa.
Med tanke på holkarnas storlek blir tillverkningssättet något annorlunda mot beskrivningarna ovan.
I holkar avsedda för ugglor, skrakar och knipor måste man alltid lägga träspån, torrt gräs eller liknande efter som dessa arter inte hämtar bomaterial själva.

Så här bygger du en storholk:

Modellen för storholk är utformad och provad till kattuggla av KOK (Karlskrona Ornitologiska Klubb), men passar med vissa måttjusteringar enligt tabellen nedan även för övriga hålhäckande större arter.

Börja med gavlarna. Tag 2 – 5 st. (beroende på bredden) brädor och spika ihop dem med tvärslåar i ändarna enligt skissen ovan. Tänk på att inte spika tvärslåarna på samma sida!
Såga sedan isär de båda gavlarna. Spika därefter en tvärslå utefter vardera snedsågade kanter på samma sida som de andra sitter. Spika sedan ihop de båda gavlarna med baksidans tvärbrädor. Vänd gavlarnas tvärslåar inåt. Spika fast bottenbrädorna. Låt dem vila på gavlarnas nedre tvärslåar.

                    

Därefter är det bara att spika fast tvärbrädorna på framsidan och innan taket sätts på plats spika (inifrån) två längre brädor på bakstycket för upphängning samt såga ut ingångshålet. Brädorna för upphängning förborras så att de inte spricker när holkens spikas upp.
Brädorna runt ingångshålet bör förstärkas genom att spikas ihop med varandra.
Avsluta med att spika fast taket . Vid uppsättningen kan holken stabiliseras med två tvärslåar på sidan enligt bild 11.

 

 

 Måttabell för större brädholkar (cm).

Art

Botten

Invändigt djup

Ingångshål

Bottens inre mått

Kattuggla

20x28

65 - 75

10 - 15

35<

Pärluggla

22

45 - 55

8,5 x 9

20<

Storskrake

30 x 40

80 - 90

15 x 17 (ø 20)

30<

Knipa

25 x 35

70 - 80

10 x 15 (ø 12)

25<Tillbaka till Holkritningar